Особливості ферментів
мікроорганізмів, їх функції
Структура,
властивості, синтез, функція і класифікація ферментів мікроорганізмів такі ж,
як у більш складних організмів.
Група
так званих ектоферментів здатна викликати трансформацію (деградування) будь-яких
органічних і неорганічних речовин, повертаючи вхідні в їх сполуку елементи й
енергію в новий цикл круговороту речовин і енергії.
Ектоферменти
здійснюють контактне і позаклітинне переварювання речовин, ушкоджують тканини
своїх господарів, беруть участь у процесі самоочищення води і ґрунту від
органічних залишків і ін.
Визначення
ферменти мікроорганізмів використовують у бактеріологічній практиці для
ідентифікації бактерій. Очищені чи вхідні до складу бактерій ферменти
застосовують для одержання великої кількості необхідних промисловості і
медицині препаратів і матеріалів, включаючи мікробний білок, антибіотики,
вітаміни й ін.
Харчування
мікроорганізмів здійснюється завдяки наявності в клітці різних ферментів, які
каталізують всі життєво необхідні реакції.
Види
ферментів та їх роль
Ферменти
- це біологічні
каталізатори білкової природи. Мікробна клітка, подібно кліткам вищих
організмів, оснащена досить активним ферментативним апаратом. Ферменти
мікроорганізмів мають ті ж властивості і функції, що і ферменти вищих організмів.
Відповідно
до каталізуючих реакцій усі ферменти розділяють на шість класів:
Оксидоредуктази - каталізують
реакції окислювання-відновлення.
Трансферази - каталізують реакції
переносу різних груп від донора до акцептора.
Гідролази - каталізують розриті
зв'язків у субстратах із приєднанням води.
Ліази - каталізують реакції
розриву зв'язків у субстраті без приєднання води чи окислювання.
Ізомерази - каталізують
перетворення в межах однієї молекули (внутрімолекулярні перебудови).
Лігази - каталізують приєднання
двох молекул з використанням енергії фосфатних зв'язків.
Незважаючи
на малі розміри мікробної клітки, розподіл у ній ферментів суворо
впорядкований. Ферменти енергетичного обміну і транспорту живильних речовин
локалізовані в цитоплазматичній мембрані і її похідних.
Ферменти бактерій підрозділяються
на екзо- і ендоферменти.
Ендоферменти
функціонують тільки усередині клітки.
Вони каталізують реакції біосинтезу й енергетичного обміну.
Екзоферменти
виділяються кліткою в середовищі та каталізують реакції гідролізу складних
органічних сполук на більш прості, доступні для асиміляції мікробною кліткою.
До них
відносяться гідролітичні ферменти, що грають винятково важливу роль у
харчуванні мікроорганізмів.
Аллостеричні
ферменти відіграють важливу роль у тонкій регуляції метаболізму бактерій.
Оскільки практично всі реакції в клітці каталізуються ферментами, регуляція
метаболізму зводиться до регуляції інтенсивності ферментативних реакцій.
Деякі
ферменти, так звані ферменти агресії, руйнують тканини і клітки макроорганізму,
обумовлюючи тим самим поширення патогенних мікроорганізмів і їхніх токсинів в
інфікованих тканинах.
До
таких ферментів відносяться плазмокоагулаза, нейрамінідаза, коллагеназа ,
лецитиназа , гіалуронідаза і деякі інші ферменти.
Плазмокоагулаза
є головним чинником патогенності стафілококів, тому що бере участь у
перетворенні протромбіну в тромбін, що викликає утворення фібриногену, у
результаті чого кожна бактерія покривається плівкою, що охороняє її від
фагоцитозу.
Використання ферментів мікроорганізмів
людиною
Ферменти
мікроорганізмів, такі як лігази і рестриктази, знайшли широке застосування в
біотехнології, у тому числі в генетичній інженерії, для одержання різних
біологічно активних речовин, гібриди, продуковані моноклональні антитіла, а
також ряд продуктів у легкій і харчовій промисловості.
|